a múzeumról
kiállítások
  állandó kiállítások
  időszakos kiállítás
hírek, események
foglalkozások
képtár
támogatóink
linkek
Múzeum Baráti Kör

kiállítások - időszakos kiállítás

 

A RUBIK KOCKA KORA TÁPIÓSZELÉN- EMLÉKIENK A 70-ES ÉVEVBŐL


             A 17. Blaskovich Napokon nyílt meg a tápiószelei múzeum újabb helytörténeti tárlata, amely a 2019-ig tartó sorozat második állomása. A múzeum és múzeumbaráti kör már készül a település 800 éves évfordulójára, így a kiállítás sorozat utolsó részét akkor rendezzük meg. Minden évben egy évtizedet ölel át a tárlat témája, tavaly 1900-tól eljutottunk 1969-ig, idén az 1970-es évekig. Ezt az évtizedet jól fémjelzi egyik nemzeti értékünk, a Rubik kocka, vagy ahogyan akkor Magyarországon neveztük a Bűvös kocka. (A világon mindenütt a kitalálójáról nevezték el, de ez akkor nálunk nem volt lehetséges.)
            A tápiószelei tárlaton hangsúlyos a korabeli tárgykultúra, gyermekjáték és viselet bemutatása. Mivel az időszaki kiállító terem mérete nem tette lehetővé a komplett korabeli lakásbelsők berendezését, ezért néhány jellegzetes tárgyat, műszaki cikket mutatunk be. Három vitrinben fontos, apróbb emlékeket teszünk közzé. A Rubik kocka tárlójában korabeli gyerekjátékok és könyvek láthatók. A kislányok a pöttyös, a fiúk a Delfin könyvek darabjait forgatták. Másik vitrinben az 1-2 éves gyerekruhától a felnőttek által használt usenkáig, rókagallérig láthatunk öltözeti darabokat (zsabó, horgolt fejkendő). Mindegyik mellé olyan könyvet rendeltünk, amit viselője olvashatott. Nagylányok a csíkos könyveket, a felnőttek a világirodalom remekeinek vászonba kötött példányait.
            Két enteriőrben a kor jellegzetes bútorai, berendezési és dísztárgyai jelennek meg. Ekkor indult hódító útjára a magyaros hímzéssel készült terítő, díszpárna, kép, a suba hímzés, faliszőnyeg készítés.            A műszaki cikkek kötött jellegzetes darabok, a Sokol táskarádió, diavetítő, Szmena orosz fényképezőgép, Erika táskavarrógép, rakéta porszívó, orsós asztali magnó, lemezjátszó szerepel a tárlaton. Megnézhetjük milyen gáztűzhelyen főztünk, milyen kályha mellett melegedtünk. Ekkor vált népszerűvé az olcsó olajár miatt az olajkályha.    Felnőttek és gyerekek egyaránt érdekesnek tartják a panorámás babakocsit és ennek gyermekjáték változatát.  
             A tárlat erőssége a sokféle viselet bemutatása. A „nagyapa” a szandokános öltözetű unokájától kedve a mini ruhákon át az otthonkáig több jellegzetes darabot láthatunk. Ruhatárunkban az alsó ruházattól, kombinétől a felső ruházatig, az orkán kabátig jellegzetes viseletet mutatunk be. Az öltözetek anyagainak alapja a műszál volt, ami a 70-es évek textilipara „forradalmi” újításának számított. Ekkor terjedt el széles körben a nejlon, ebből varrtak szinte mindent, a kombinétől kezdve a blúzokon, férfiingeken és kendőn, függönyön át az otthonkáig. A jersey (dzsörzé) anyag használata ekkor virágzott. A fiatalok kedvenc viselete volt a mini és maxi ruha, a bővülő (trapéz) nadrágszár és zsabós blúz. A gyerekek iskolai viseletének kötelező darabja volt a kék iskolaköpeny. Népszerűvé vált a magyaros hímzés blúzokon, ruhákon. A felső ruházat jellegzetes darabja volt a balon és orkán kabát. Mindez megtekinthető, felvehető tárlatunkon.
            A kiállítást egy-egy filmkockába rendezett archív fotóanyag teszi teljessé. Dobos Imre által alapított és működtetett közösségi portál, a Tápiószele Régen és a múzeum történeti tárának fényképfelvételei átfogó képet adnak településünkről, arculatáról, vállalatairól, mindennapi életéről. Igyekeztünk minden helyi céget megjeleníteni, így láthatunk a KGYV, Vetőmag, Agrobotanika, jelvényüzem, pékség, konzervgyár, Áfész, múzeum, malom, tsz dolgozóiról felvételeket. Sok-sok óvodai és iskolai csoportkép ad alkalmat a nosztalgiázásra. Megjelennek az óvodai ünnepségek, iskolai és úttörő élet hétköznapjainak, a helyi sportélet képes emlékei.
            A tárgyak, emlékek kölcsönzéséért külön köszönetet mondunk az alábbi személyeknek: Bánfalvi József, Benedek Béláné, Dr. Csákiné Szántha Ágnes, Dobos Imre, Gócsa Mihály, Gócsáné Móró Csilla, Lipák István, Mérten Jánosné, Nagy Jánosné Michnay Mária, Palkó Istvánné Móró Judit, Pestiné Nagy Judit, Pesti Péter, Terék Mihályné Miskolci Judit, Tolnay Györgyné, Vágány Sándor.
A tárlat az év végéig tekinthető meg. Várjuk mindazokat, akiknek személyes emléke van a 70-es évekből, reméljük a rácsodálkozás élménye érinti meg őket, vagy egy jót nosztalgiáznak.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015. május 22-én, pénteken 17 órakor nyílik a

 

A RUBIK KOCKA KORA TÁPIÓSZELÉN - EMLÉKEINK A 70-ES ÉVEKBŐL

című helytörténeti kiállítás.

 A tárlat a Múzeumbaráti Kör és a Tápiószele Régen közösségi portálközreműködésével készült.
A kiállítást megnyitja: Csáky Attila producer

A tárlatot bemutatja: Dobos Imre, a Tápiószele Régen közösségi oldal működtetője

PROGRAM:

A Jászsági Hagyományőrző Egylet és a Berényi Színjátékos Társaság előadása:

H. Bathó Edit – Kormos László – Pócz István: IMÁDOK ÉLNI… - zenés vagdalt a hatvanas-hetvenes évek fordulójáról, a kor slágereivel fűszerezve, közreműködik az ETNA zenekar

A kiállítás kurátora: Gócsáné dr. Móró Csilla történész - múzeumigazgató


 

Számítógépes grafikai munka: Kádárné Kovács Mária, Ferenczy Múzeum


 

Nyomtatás: Ferenczy Múzeum Grafikai Műhely, Szentendre.


 A kiállításon a Blaskovich Múzeum Baráti Kör tagjainak tárgyai, öltözetei láthatóak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A NAGY HÁBORÚ EMLÉKEZETE
Tápiószeleiek az első világháborúban

 

 

Szeptember 20-án Dr. Szabó József János hadtörténész nyitotta meg a tápiószelei múzeum világháborús centenáriumi kiállítását.  A történeti tárlat egyik egysége Blaskovich György, a múzeumalapító tárgyai, fotói köré szerveződött. A másik, a nagyobb egységben a tápiószelei katonák emlékei, katonaportrék, csoportképek, harctéri fotók, haza írt levelezőlapok sorakoznak. A személyes emlékek sorából kiemelkedik két katona életútja. Szántha József kovács (később malomtulajdonos) négy éven át a haditengerészetnél szolgált. Varga János, aki több harctéri felvételt őrzött meg, hivatásos katonaként a második világháborúban is részt vett. Az egyéni élettörténetekből megállapítható, hogy a tápiószelei katonák többsége több fronton, a háború végéig harcolt. A monarchia korabeli térképén kis táblákkal jeleztük Tápiószelét és a galíciai, bukovinai, szerb, olasz frontok helyszínét.
A kiállítás tárgyi anyagát elsősorban a Blaskovich család gyűjteménye adja. Könnyű és nehézlovassági szablyák, döfő szuronyok, utászkard mellett a múzeumalapító Blaskovich György (1873-1960) első világháború idején használt katonai zubbonya, huszár csákója, kardja is megtekinthető. Még soha be nem mutatott fotók egy katonai kórház mindennapjaiba adnak betekintést. Ezek a múzeumalapító fivér személyes emlékei, mivel Blaskovich György a fővárosban lévő 17-es honvéd huszárkórházban töltötte négy éves katonai szolgálatát.
Igyekeztünk a harctér hangulatát érzékeltetni, ezért felépítettünk egy fedezéket, amit a katona mindennapjainak tárgyaival (lópokrócos priccs, katonaládák, csizma, katonasapka, csajka, kulacs, borotválkozó- és evő eszközök) rendeztünk be.  Az első világháborúhoz kötődő lövészárok hadviselés elemei a homokzsák, szögesdrót jelképezik a front színterét.
1914-és 1918 között Tápiószele 7200 fős lakosságából 1510 személy vonult be katonának. Közülük 207 fő soha nem tért haza. Neveiket olvashatjuk a tárlat latin kereszt formájú installációján.  A hősök kőbe vésett emlékezete az a mészkő szoborcsoport, amit 1924. augusztus 3-án avattak fel a település központjában.  Az emlékmű egykori és mai környezetét színes fotónagyítások segítségével ismerheti meg a látogató.

A történeti tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával jött létre, 2015. május 10-ig látogatható.


 

 

AZ ELSŐ NAGY HÁBORÚ EMLÉKEZETE
Tápiószeleiek az első világháborúban c. történeti kiállítás nyílik

 

 

2014. szeptember 20-án, szombaton 16 órakor a tápiószelei múzeumban.
A világháború kitörésének centenáriumára rendezett tárlatot megnyitja
 DR. SZABÓ JÓZSEF JÁNOS HADTÖRTÉNÉSZ.
Köszöntőt mond Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, igazgató, Ferenczy Múzeum
A megnyitónDr. Szabó József János hadtörténész vetített képes előadással eleveníti fel a korabeli eseményeket.
A kiállításon a múzeum történeti tárgyi, fotó - és könyvtárának korabeli dokumentumai mellett közreadjuk a helyiektől a közelmúltban kapott családi fényképeket, emlékeket is.

 

A kiállítás kurátora: Gócsáné Dr. Móró Csilla történész - igazgató, Blaskovich Múzeum
A tárlatot rendezte Homoki Gyula és Kecskés Robin,
számítógépes grafikai munka Kádárné Kovács Mária Ferenczy Múzeum,
fotóreprodukció Gócsa Fotó Kft.
A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.
A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

2014. május 23-án nyílt és szeptember 12-ig látogatható

 

aTÁPIÓSZELE RÉGEN-EMLÉKEINK KÉPEKBEN

című helytörténeti fotókiállítás.

A  Tápiószele Régen  Facebook közösségi oldal és a Blaskovich Múzeum anyagából válogatott 

kiállításon 1899-tól 1969-ig láthatunk fényképfelvételeket. A terem falain középütt futó óriás "filmszalag" egy-egy kockája egy-egy témát mutat be. Így megismerhetjük a település  köztereit, épületeit, jellegzetes tereit 1900 -1945 között és az 1950-60-as években. Képek elevenítik meg a családi élet hétköznapjait, ünnepeit, a községi ünnepségeket a második világháború előtt, valamint az 50-60-as években. Régi arcok között közéleti és egyszerű embereket, civil szervezetek tagjait, intézmények dolgozóit ismerhetünk fel. Iskolai csoportképek sora látható az 1900-1950 és az 195-1969 közötti időszakból. Képek sora idézi a sport, bölcsődei, óvodai és iskolai életet.

 

     

 

 

 

 

„ÉS NEMVESZ RAJTUK ERŐT A HALÁL”

RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS
a tápiószelei múzeumban 2014. március 21-től 2014. május 18-ig látogatható

 

A kiállítás koncepciója, hogy közelebb hozza a látogatókat a régészek munkájához, annak legérdekesebb részéhez a sírok feltárásához
Jelen kiállítás Pest megye területén előkerült legérdekesebb sírokat mutatja be "in situ" módon, tehát abban az állapotban, ahogyan a régészek a feltárás közben látták.

A kiállítás három részre tagolódik: 
            Az első részben a korai földművelők temetkezéseit mutatjuk be. Meglepő, hogy az abban a korban itt élő emberek milyen intenzív kereskedelmet folytattak
távolabbi, főként az Égei-tenger vidékén élőkkel. Erre utalnak a sírokban előkerült tengeri kagylóékszerek.
            A második részben a rézkor időszakába érünk át, itt egy igen gazdag mellékletes temetkezés mellett, animációs vetítésen megtekintheti a látogató a rézkor egy igen érdekes és viharos időszakából származó "tömegsír" feltárását.
Ebben a teremben található a világhírű budakalászi kocsi modell is, melyet a kocsi első ábrázolásának gondol a kutatás.
            A harmadik egységben a bronzkor és a kelta időszakba jutunk.  Fontos szerepet szánunk az eddig jobbára ismeretlen, de igen gazdag korabronzkori ún. "harangedényes" időszak bemutatásának. Ez a kultúra egészen Portugáliától Közép- Európáig terjedt el. Az utóbbi évek kutatásának, feltárásainak eredménye, hogy Budapest környékén került elő az eddigi két legnagyobb temető.
A kelta népet egy igen gazdag asszony temetkezésének bemutatásával jelenítjük meg.
Minden teremben poszterek segítik az elmélyülést. A poszterek alján Kölyöklexikon megnevezéssel a kisebbek számára rövid összefoglalókat helyeztünk el.

A kiállítás érdekes, interaktív része a multimédiás tartalom. Egy tablet gépen a látogató maga is feltárhatja a sírokat és bővebb információkat kaphat a feltárásokról és a leletekről.

A látogatókat egy meglepetés film is várja: egy különleges perspektívájú film, mely egy harangedényes temetkezést és a sír életét szemlélteti a feltárásig. 

 

Szeretettel várjuk az írásbeliség előtti korok tárgyi emlékei iránt érdeklődő felnőtteket, diákokat és osztályokat kiállításunkon. A régészeti kiállításhoz múzeumi órát kínálunk.
  

 

A  Tápiószele Régen  Facebook közösségi oldal és a Blaskovich Múzeum anyagából válogatott 
A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁG
A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁGA megnyitónDr. Szabó József János hadtörténész eleveníti fel a korabeli eseményeket. A kiállításon a múzeum történeti tárgyi, fotó - és könyvtárának korabeli dokumentumai mellett közreadjuk a helyiektől a közelmúltban kapott családi fényképeket, emlékeket is.A kiállítás kurátora: A tárlatot rendezte , számítógépes grafikai munka Ferenczy Múzeum,fotóreprodukció A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁG
Köszöntőt mondFerenczy MúzeumA megnyitónDr. Szabó József János hadtörténész eleveníti fel a korabeli eseményeket. A kiállításon a múzeum történeti tárgyi, fotó - és könyvtárának korabeli dokumentumai mellett közreadjuk a helyiektől a közelmúltban kapott családi fényképeket, emlékeket is.A kiállítás kurátora: A tárlatot rendezte , számítógépes grafikai munka Ferenczy Múzeum,fotóreprodukció A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁG
A megnyitónDr. Szabó József János hadtörténész eleveníti fel a korabeli eseményeket. A kiállításon a múzeum történeti tárgyi, fotó - és könyvtárának korabeli dokumentumai mellett közreadjuk a helyiektől a közelmúltban kapott családi fényképeket, emlékeket is.A kiállítás kurátora: A tárlatot rendezte , számítógépes grafikai munka Ferenczy Múzeum,fotóreprodukció A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁGKöszöntőt mondFerenczy MúzeumA megnyitónDr. Szabó József János hadtörténész eleveníti fel a korabeli eseményeket. A kiállításon a múzeum történeti tárgyi, fotó - és könyvtárának korabeli dokumentumai mellett közreadjuk a helyiektől a közelmúltban kapott családi fényképeket, emlékeket is.A kiállítás kurátora: A tárlatot rendezte , számítógépes grafikai munka Ferenczy Múzeum,fotóreprodukció A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁG
Köszöntőt mondFerenczy MúzeumA megnyitónDr. Szabó József János hadtörténész eleveníti fel a korabeli eseményeket. A kiállításon a múzeum történeti tárgyi, fotó - és könyvtárának korabeli dokumentumai mellett közreadjuk a helyiektől a közelmúltban kapott családi fényképeket, emlékeket is.A kiállítás kurátora: A tárlatot rendezte , számítógépes grafikai munka Ferenczy Múzeum,fotóreprodukció A történeti tárlat 2015. május 10-ig tekinthető meg.A kiállítás támogatója 1914-1918 ELSŐ VILÁGHÁBORÚS CENTENÁRIUMI EMLÉKBIZOTTSÁG